Míg egy korábbi cikkünkben a gyermekkori allergia megelőzéséről, most a már megjelent tünetek enyhítéséről kérdeztük Dr. Krasznai Magdolna allergológust.

1. Kerüljük a pollennek kitettséget

– Az első és legfontosabb dolog, hogy magas pollenkoncentráció esetén igyekezzünk kerülni a pollenekkel való találkozást, és lehetőleg maradjunk zárt térben. Kerüljük a játszóteret, a sétát, kirándulást, és a kora reggeli vagy esti órákra időzítsük a szabadtéri aktivitást, ugyanis ekkor a legalacsonyabb a pollenkoncentráció. Nyaralás tervezésekor részesítsük előnyben a hegyvidéket, a tengerpartot, vagy olyan helyszíneket, ahol az allergiát kiváltó pollenek a lehető legkisebb mértékben fordulnak elő. Kísérjük figyelemmel a pollenjelentést. Saját kert esetén rendszeresen nyírjuk a füvet, és irtsuk a gyomokat. Pollenszezonban használjunk pollenszűrőt a lakásban, autóban, és inkább csak a kora reggeli vagy esti órákban szellőztessünk. A ruhákat ne a szabadba teregessük, és szerezzünk be a gyermekünknek is napszemüveget, amit hordjon rendszeresen – mondja az allergológus.

Allergiás nátha, vagy közönséges meghűlés? Iskoláskor előtt valóban igen nehéz a pollenallergiát felismerni, a panaszok ugyanis gyakran nagyon hasonlítanak a náthás, influenzás jellegű tünetekhez. Azonban, ha két hétnél tovább tartanak a panaszok és a családban van allergiás megbetegedés, ekcéma vagy atópiás dermatitisz, akkor nagyobb a valószínűsége az allergiás náthának. Ebben az esetben mindenképpen fontos a mielőbbi korrekt kivizsgálás és kezelés. Az allergológiai vizsgálatot panaszmentesen, a szezon végén végezzük el. 3-5 éves korú gyermekeknél vérvizsgálat keretében szérumspecifikus IgE (allergénspecifikus légúti és táplálék allergia vizsgálat – a szerk.) meghatározást javaslunk, azonban 6 éves kor felett már a prick-bőrteszt elvégezhető. Elhúzódó orrdugulás esetén kötelező a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat is, lehetőség szerint orrendoszkópiával kiegészítve – tanácsolja Dr. Krasznai Magdolna allergológus, gyermek és felnőtt fül-orr-gégész.

2. Gyakran mossuk a gyermekünk orrát, haját, arcát

– A természetes megoldások közül az orrmosás bármely életkorban jótékony hatású, mellyel eltávolítjuk az orrnyálkahártyán megtapadt polleneket, levegőszennyező anyagokat. Ajánlott a Salvus vizes vagy tengervizes spray-jel történő orrmosás is. Szabadban tartózkodás után mossuk meg a gyerekünk arcát, haját, és mindenképpen öltöztessük át – tanácsolja.

3. Figyeljünk oda a keresztreakciót okozó ételekre

– A pollenallergiásoknak szezonban figyelni kell a keresztreakciókra is. Bizonyos nyers zöldségek, gyümölcsök, például a banán, dinnyefélék, körte, citrusfélék, füge, mangó, zeller vagy fűszernövények fogyasztásakor az allergiás nátha tünetei fokozódhatnak. A méz, a virágporkészítmények, a propolisz és bizonyos gyógynövényteák, például kamilla, lándzsás útifű is kerülendők ilyenkor. Vezessünk étel naplót, ami segít azonosítani a panaszt okozó allergént. Jó, ha tudjuk, hogy egyes szobanövények, például a buzogányvirág vagy a fikusz is kiválthat keresztallergiát. Tehát, ha azt vesszük észre, hogy a csemeténk a lakásban is ugyanúgy produkálja a nem múló tüneteket, érdemes erre is gyanakodni – figyelmeztet a szakember. – Természetesen a lakáson belül az egész évben panaszt okozó allergének, így a házipor, a háziporatka, állati szőrök vagy penészgomba által kiváltott tünetek is jelentkezhetnek. Ilyenkor általában az orrdugulás a legjellemzőbb tünet – teszi hozzá.

4. Vessük be az allergén immunterápiát

– A specifikus immunterápia alkalmazása gyermekkorban 5 éves kortól javasolt, ha már legalább két megelőző szezonban igazolták az allergiát. Ez az egyetlen oki kezelés, amennyiben a gyógyszeres kezelés nem válik be a gyermekünknél. A lényege, hogy tisztított allergénkivonatot alkalmazunk és juttatunk be a szervezetbe injekció, nyelvalatti tabletta vagy spray formában. A kezelés hatására blokkoló IgG típusú antitestek képződnek, ezzel a mechanizmussal befolyásolva a tüneteket. Nagyon fontos azonban a terápia előtt a részletes allergológiai kivizsgálás. Érdemes tudni, hogy az immunterápia nem egy rövid lefolyású módszer: a betegség súlyosságától függően akár 3-5 évig is eltarthat – mondja Dr. Krasznai Magdolna. – A jó hír viszont, hogy ha korán kezdjük el alkalmazni, akkor megelőzhetjük a társbetegségek kialakulását és csökkenthetjük a gyógyszerfogyasztást is – teszi hozzá.

5. Óvatosan a gyógyszerekkel, szemcseppekkel

– A gyermekkori pollenallergia kezelési elve hasonló a felnőttkorihoz, de még fontosabb a kezelés biztonságossága. A gyógyszer adagolását a gyermek életkorához mérten és a tüneteknek megfelelően, lépcsőzetesen felépítve kell alkalmazni. Enyhe allergiás nátha tünetei esetén javasoljuk az orrmosást és használhatunk kromoglikát vagy antihisztamin tartalmú orrsprayt. Ha főként kétoldali vizes orrfolyást, tüsszögést, szemtüneteket tapasztalunk, akkor bevethető az antihisztamin, melyet orrspray, szirup vagy tabletta formájában egyaránt alkalmazhatunk. Antihisztaminok közül csak a második generációs készítmények jöhetnek szóba, melyek nem rontják a gyermek kognitív funkcióit. Ha nagyon gyakran bedugul a kicsi orra, 3 éves kor felett szteroidos orrspray-t is használhatunk, de mindig csak a legkisebb, még hatékony adagban, és figyelembe kell venni az egyidejűleg adott inhalációs szteroid mennyiségét is. Kiegészítésképpen szemcseppeket is alkalmazhatunk. Az általános, vény nélkül kapható orrnyálkahártya-lohasztó orrcseppek használtára azonban gyermekkorban is figyelni kell. Nem az allergiás nátha kezelésére valók, túladagolásuk fokozott nyálkahártya duzzanatot, hozzászokást és akár az egész szervezetet érintő panaszokat okozhatnak – hívja fel a figyelmet a szakértő.

+1. Jó hír: az allergia kinőhető

– A gyermekkori szénanátha lefolyását sajnos nem tudjuk előre megjósolni. Enyhülés, súlyosbodás és teljes gyógyulás egyaránt előfordulhat. Nagyon gyakran a szénanátha rizikótényező az asztmára vonatkozóan. A szénanátha prognózisa nemtől, életkortól is függ, de korral általában enyhül – mondja a doktornő. Van tehát remény a gyógyulásra, ehhez azonban fontos a megelőzés is, vagyis az időben, már a születés előtt megkezdett életmódbeli tanácsok betartása. A korrekt allergológiai kivizsgálás után elmaradhatatlan a tünetek súlyosságától függő lépcsőzetes terápia megkezdése, valamint az allergológus tanácsainak következetes betartása.

Teszteld a tudásod az allergiáról! Töltsd ki rövid kvízünket!