Biztonságosak a magyar bébiételek
Szerző:Magyar Nemzet2019. 10. 24.Életmód
A biztonságot a világ egyik legszigorúbb szabályozása és a megszokottnál is gyakoribb ellenőrzés garantálja. Az elmúlt évek vizsgálatai egyetlen alkalommal sem találtak olyan csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszert, amelyik a megengedettnél nagyobb mértékben tartalmazott valamilyen idegen anyagot.
Nincsenek mérgező bébiételek a magyar piacon, a hazai boltokban fellelhető, a csecsemőknek szánt ételek a világ egyik legszigorúbb ellenőrzésén esnek át – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Szigorú szabályok
A hatóság tájékoztatása szerint a csecsemők és kisgyermekek számára készült élelmiszerekre nemcsak uniós, hanem hazai rendelet is vonatkozik, amely a bébiételek biztonsági és minőségi előírásait, valamint a bébiétel definícióját is tartalmazza. A szóban forgó termékeket kiemelten kezeli a Nébih, ezért havi rendszerességgel ellenőrzik, hogy mit tartalmaznak a boltok polcaira kerülő bébiételek.
– Az elmúlt években egyszer sem fordult elő, hogy a határértéket meghaladó nehézfém-szennyeződést mutattak volna ki a szakemberek a készítményekben – húzta alá válaszában a hatóság.
Amerikai eredmények
Egy napokban publikált tanulmány eredményei szerint az Egyesült Államokban kapható bébiételek döntő többsége nehézfémmel szennyezett. A Healthy Babies Bright Futures által bevizsgált 68 márka 168 bébiételének 95 százalékánál mutatták ki az ólom, az arzén, a higany vagy a kadmium jelenlétét. A bébiételek 87 százaléka ráadásul egynél több nehézfémet tartalmazott, minden negyedikben pedig egyszerre mind a négy fémet azonosították.
Az amerikai kutatás eredményei valóban félelmetesek, a Nébih szakemberei szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy akkora a baj, mint amekkorának elsőre látszik. Az Egyesült Államokban ugyanis nem minden esetben létezik jogszabályi határérték az ételekben előforduló nehézfémek mennyiségére vonatkozóan.
Irreális elvárások
– Bár az említett amerikai cikk írója szerint a gyártóknak arra kell törekedniük, hogy a bébiételekben ne forduljanak elő ilyen anyagok, ez irreális elvárás. A természetes szennyezőanyagok teljes kizárása szinte lehetetlen – mutatott rá a Nébih.
Az ólom például a környezetünkben mindenütt megtalálható. A növények könnyen felszívják az ólomszennyeződést a talajból, amely így a növényeket elfogyasztó állatok és emberek szervezetébe is bejut. Az élelmiszer-feldolgozás során a levegőből is kerülhet ólomszennyezés az ételekbe.
Az arzénvegyületek minden környezeti elemben előfordulnak, az emberi szervezetbe táplálékkal és ivóvízzel kerülhetnek be. Higany a szennyezett levegőből eső formájában kerül az álló- és folyóvizekbe, az emberi szervezetre veszélyes vegyülete a vízből könnyen a halak szervezetébe jut.
(fotó: Shutterstock)