• Átvihető-e a CSOK másik ingatlanra?   
  Igen, van erre lehetőség. Ez nem minősül új igénylésnek, így a jogosultsági feltételeket nem vizsgálják és a 10 éves bentlakási kötelezettség, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom sem indul újra, ezek az újabb ingatlanra a fennmaradó időre kerülnek bejegyzésre.   
  Ennek részleteit az alábbi tájékoztató anyag tartalmazza:   
  https://kormanyhivatalok.hu/system/files/dokumentum/miniszterelnokseg/2022-05/taje_7_20220518.pdf 
 • Korábban igénybe vettük a CSOK-ot, de most el fogunk válni. Létezik olyan megoldás, hogy ne kelljen visszafizetnünk a támogatást?   
  Igen, mégpedig akkor, ha az ingatlan nem kerül eladásra. Az egyik fél az ingatlanban marad az összes gyermekkel, akikre a támogatást igénybe vették és megszerzi a másik fél tulajdonjogát.    
  Ennek részleteit az alábbi tájékoztató anyag tartalmazza:   
  https://kormanyhivatalok.hu/system/files/dokumentum/miniszterelnokseg/2022-05/taje_10_20220518.pdf
 • Milyen változások lépnek életbe 2024. január 1-től?   
  A  háború, a szankciók és a magas kamatok miatt a városi CSOK már nem jelent érdemi segítséget a családoknak, hiszen nagy önrészt kell hozzátenniük és/vagy banki hitelt is fel kell venniük ahhoz, hogy a vágyott otthonukat megszerezzék. Ehelyett a kormány egy másik támogatási formát dolgoz ki. A Falusi CSOK igénybevételének lehetőségére kijelölt kistelepülésen új családi ház építése vagy vásárlása esetén a 2023-ban érvényben lévő összegek 2024-ben is elérhetők lesznek: 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető.