A gyerekeim, ha tehetnék, reggelire is jégkrémet ennének. Ezt onnan tudom, hogy egyszer hajnali 6-kor arra értem le a konyhába, hogy a kislányom és a kisfiam kuncogva, nagykanállal majszolja a hűtőből kilopott dobozos finomságot. Nem azzal van bajom, hogy a jégkrém hideg, hanem azzal, hogy többnyire agyoncukrozott termék, amit további mesterséges adalékanyaggokkal gazdagítanak, hogy elérjék a természetes ízhatást. Épp ezért nem szeretem, ha gyakran fogyasztanak a gyerekeim ilyesmit. Kapóra jött azonban a gyümölcs szezon, így végre mindenki jól jár: közösen készíthettünk a gyerekekkel hazai gyümölcsökből mennyei édességet, ami ráadásul annyira egészséges, hogy az sem zavar, ha ezzel szeretnék kezdeni a napot.

Íme, a frissen kipróbált receptek, melyeket mindenki a saját ízlése szerint alakíthat! A gyerekeket nyugodtan vonjuk be a munkafolyamatokba.

Fahéjas őszibarack

4 nagyobb sárgahúsú őszibarackot felszeletelünk, és a turmixba tesszük. Hozzáöntünk annyi hideg cukrozatlan habtejszínt, hogy épp ellepje. Csurgassunk rá ízlés szerint mézet, szórjuk meg fahéjjal, majd adjunk hozzá vaníliát – használhatunk vaníliaőrleményt is, ez jóval olcsóbb, mint a vaníliarúd. Én mentalevelet is szedtem hozzá a kertünkből, de ez elhagyható. Nincs más dolgunk, mint összeturmixolni, vagy botmixerrel pépesíteni. Adagoljuk kisebb tálkákba vagy egy nagyobb dobozba, és mehet is a fagyasztóba.

Bogyós mentás fagyi

Válogassunk kedvünkre kedvenc nyári bogyós gyümölcseinkből! Én ezúttal szedret, málnát, fekete- és piros ribizlit használtam.

A ribizli savanyúsága miatt adjunk hozzá mézet, majd öntsük fel szintén annyi cukrozatlan habtejszínnel, hogy épp ellepje a gyümölcsöket. Mehet hozzá pár levél menta, majd alaposan turmixoljuk össze.

Ha a gyerekek nem szeretik a magot, passzírozzuk át, majd a krémet verjük fel robotgéppel, hogy újra keményebb állagú masszát kapjunk. Öntsük át egy dobozba, majd tegyük pár órára a fagyasztóba.


Dinnyés-levendulás smoothie jégkrém

Ez az egyik legegyszerűbb és leginkább frissítő jégkrém a három közül, bár tény, hogy nem árt hozzá beszerezni néhány zárható, tubus alakú fagyikészítő formát. A kimagozott, édes görögdinnyéhez ízlés szerint házi levendulaszörpöt és mentaleveleket adunk, majd alapos turmixolás után a fagyiformákba töltjük. Érdemes egy éjszakára a fagyasztóban hagyni, hogy megfelelő legyen az állaga.

(fotók: privát)