– A tudás persze segít, de ettől függetlenül az érzelmi hullámvasút ugyanúgy megvan és az ember ugyanúgy felül rá. Végzettségeimtől függetlenül nekem is végig kellett mennem mindenen – kezdi a történetét Edina. – Az a jó, hogy tudtam, lesznek problémák, amelyekre vannak megoldások, és a nehézségeket meg lehet oldani, ha pedig valamiért nem láttam a kiutat az adott problémából, akkor tudtam, hogy melyik kolleganőhöz vagy hova tudok fordulni.

„Nem a védőnő szoptatja a kisbabát”

Edina a saját gyermekei mellett maximálisan átadja magát az anyaságnak.

– Az első babánál különösen átéltem az újdonsült anyukaság minden feszültségét – idézi fel a védőnő. – Persze határozottabban emelem fel, tartom a kezemben a kicsit, tudom, hogy kell pelenkázni, de amikor sír, akkor bennem is termelődnek az érzelmek, a hormonok, dúl a vihar, és már egy öltöztetésnél is lever a víz – engem, aki 10 évig öltöztetett kisbabákat.

Edina a csalad.hu-nak azt is elmesélte, hogy az első gyermeke császármetszéssel született, de egy szuper csapat volt körülötte, tudatosan választotta a segítőket, akik nem tudták, hogy egy szakember szülésénél vannak jelen. – Jó volt megtapasztalni a szakértelmet, a hozzáállásukat. A második baba már természetes úton jött a világra, ott is hasonlóan rendben mentek dolgok, de a férjem nélkül félkarú óriás lennék.

A laktációs tanácsadó úgy véli, akár közvetlenül a szülés után, akár a gyermekágyas időszakban, nem a technikai segítség a legfontosabb, sokkal inkább az érzelmi. – Van olyan „apukám”, aki elmondta, mennyire jó, ha jövök, látogatom a családot, mert az megnyugtatást ad számára is, hiszen ők is elveszettek kicsit. Persze mindig van fájdalom, de a család, az apukák támogatása, át tudja segíteni az anyukákat a nehézségeken, sok beszélgetésre, megértésre van szükség.

A szoptatás a legnagyobb biztonság

1992 óta a világon mindenhol augusztus 1-e az Anyatejes táplálás világnapja. Augusztus 1. és 7. között pedig a szoptatás hetét ünneplik világszerte. A szoptatás babára gyakorolt pozitív hatásai miatt a szakértők az első hat hónapban kizárólagosan anyatejes táplálást javasolnak, majd ennek folytatását a hozzátáplálás mellett legalább a gyermek egyéves koráig. A szoptatás a világ legtermészetesebb dolga és a legtöbben tisztában vannak a pótolhatatlan hatásaival, de akkor miért van szükség kampányra?

– A háborúk után megváltozott a nők szerepe, mások lettek a minták – ad magyarázatot Komjátiné Kocsis Edina. – Attól kezdve, hogy egy édesanya egy gyárban dolgozott, szalag mellett és esetleg 3 óránként engedték el szoptatni, a rossz minta elterjedt és beégett a köztudatba: egy kisbabának 3 óránként kell szopiznia és jól kell laknia, aztán át kell állni a 4 órára. Pedig, akinek újszülöttje van, az tudja, hogy egy kisbaba képes a 24 órából akár 20-at is szopizni, ami a legeslegjobb dolog a világon, ami történhet. Hiszen az első 5-6 hétben alapozódik meg hormonálisan is az, hogy egy idő után a táplálkozásában tökéletesen beálljon a „kereslet-kínálat” egyensúlya. De a legfontosabb, hogy egy újszülöttnek, akinek a kinti világ totálisan új, a zajokkal, az illatokkal, mindennel együtt, a legnagyobb biztonságot a szoptatás közben is jelenlévő édesanya, és a testközelség adja. A szoptatás segíti a kötődést, az egymásra hangolódás.

„A szoptatás olyan, mint egy aranyfonal, amit a gyerekünk köré kötünk minden egyes szoptatással, jó szorosan, és ennek mentén mindig visszatalálnak, mert tudják, hogy meg lehet bízni az édesanyában, meg lehet bízni a szülőkben” – idézi fel kedvenc, még az egyetemen hallott mondatát Edina.

Jóval több, mint táplálás, az anyatej kincs

Az Anyatejes táplálás világnapja kezdeményezést az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja indította el. A program meg is fogalmazza a leghangsúlyosabb érveket a szoptatás mellett:

  1. Az anyatej a lehető legtökéletesebb táplálék egy kisbaba számára. Zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet tartalmaz. Tápanyagtartalma mindig a kicsi életkorának és igényeinek megfelelően változik.
  2. Véd a betegségektől. Az anyatej rendkívül gazdag immunanyagokban, a szoptatott babák kevesebbet betegek, és ha meg is betegszenek, hamarabb meggyógyulnak. Azoknál a gyermekeknél, akiket az édesanyjuk hosszabb ideig szoptatott, 13%-kal csökken az elhízás, 35%-kal pedig a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye.
  3. A szoptatás az anya egészségét is támogatja, a felszabaduló oxitocin fontos szerepet játszik abban, hogy a méh minél hamarabb összehúzódjon, és a méh sebe minél kevésbé vérezzen. Hozzájárul, hogy a kismama szülés után hamarabb visszanyerje az alakját.
  4. Kényelmes, tökéletesen steril és pont megfelelő hőmérsékletű. Nem kell előkészíteni, melegítgetni, edényeket fertőtleníteni.
  5. Költséghatékony és környezetbarát, ha szoptatunk, nem kell tápszerre, cumisüvegre költenünk, és felesleges, környezetkárosító szemetet sem termelünk.

Képzéssel a szoptatásért

A Családbarát Magyarország Központ is fontos küldetésének tartja az anyatejes táplálás népszerűsítését.

Nemrégiben zárult az a 40 órás, egész országra kiterjedő képzés, amelynek célja a szoptatással kapcsolatos ismeretek bővítése volt. A képzést több mint 80 szakember, jellemzően kórházi védőnő végezte el.

A tanfolyamhoz kapcsolódó online eseményen pedig a résztvevők fontos tudnivalókhoz jutottak a koronavírussal fertőzött anyákra vonatkozó szoptatási ajánlásokról és a Covid-19 vakcinák szoptatás alatti alkalmazásáról is. A képzés résztvevőinek tudása olyan ismeretekkel bővült, amellyel a jövőben még hatékonyabban segíthetik a kismamákat.