A Nemzeti Tehetség Program különböző pályázatokon, intézményeken és ösztöndíjakon keresztül segíti a tehetséges fiatalokat, ám egy tehetség kiteljesedése szempontjából kiemelt jelentősége van annak is, hogy a legszűkebb környezetétől mennyi odafigyelést, biztatást, szakmai támogatást kap. A helyi tehetségtámogatás hónapja kampány célja, hogy ennek a támogató háttérnek a fontosságára irányítsa a figyelmet.

A Nemzeti Tehetség Program közösségi médiafelületein bemutatkozik Zalaegerszeg, mint Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal elismert település. A kitüntető címmel jelenleg 30 önkormányzat rendelkezik. A kisfilmeken keresztül is megismerhetik azt a pótolhatatlan támogató munkát, amit a helyi közösségekben végeznek, mindemellett természetesen az adott településen, több tehetséget is bemutatunk.

Egy település számos formában tudja támogatni a kiemelkedően tehetséges fiatalokat. Az elkötelezett önkormányzatok ösztöndíjakkal és elismerésekkel igyekeznek segíteni a fiatalok tehetségének kibontakozását, egyebek mellett például bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a különböző kulturális, művészeti, sport és egyéb területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyermekeknek, csoportoknak és közösségeknek.

Mert a tehetség számít

A Nemzeti Tehetség Program évente mintegy 350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt támogat közvetett vagy közvetlen módon. A program keretében a 2009-2021 közötti időszakban több mint 16 000 projektről mintegy 24 milliárd forintról értékösszegben született támogatói döntés. A program adófizetői 1%-os felajánlásokból és központi költségvetési forrásból valósul meg, amelynek köszönhetően 2022-ben mintegy 4,4 milliárd forint áll majd rendelkezésre a tehetségek sikereinek elősegítésére.

Bővebb információ: www.nemzetitehetsegprogram.hu

Facebook: https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823

Instagram: @nemzetitehetsegprogram

(illusztráció: Shutterstock)