Az elmúlt hónapokban sokan pattantak nyeregbe, olyanok is, akik korábban sosem bicikliztek. Tapasztalatod szerint hogyan változott a kerékpárok iránti érdeklődés a koronavírus megjelenése óta?

– Tavaly, a járvány kezdetekor nagy volt az ijedelem, hogy mi lesz a szakmával, de végül robbanásszerűen megugrott a kereslet a biciklikre. A három hullám különböző tendenciákat hozott: az első hullámban először a munkába járók kerestek városi kerékpárokat, majd a nyár beköszöntével a családosok is elkezdtek biciklit vásárolni, a harmadik hullám alatt pedig egyesek a meglévő bringájukat fejlesztgették jobb kiegészítőkkel, mások a régebbi kerékpárjukat cserélték modernebb változatra. Amit kevesen tudnak, hogy nemcsak azért van még mindig kerékpárhiány, mert 20-30%-kal nőtt a kereslet, hanem azért is, mert a vírus miatt gyártási nehézségekkel és szállítási késésekkel kell szembe néznünk. Alapesetben most épp a 2022-es előrendeléseket adnánk le a kerékpárokra, ehhez képest már a 2023-as rendeléseket is leadtuk és nem tudjuk, mikor fognak beérkezni. Sokan fel vannak háborodva, hogyhogy nem tudjuk kiszolgálni az igényeket, de ez sajnos nem rajtunk múlik.

Mindez nyilván az árak emelkedését is magával hozta.

– Igen, 10-20% közötti áremelkedést tapasztalhatunk a piacon. Ez annak is köszönhető, hogy a Távol-Keletről érkező áru szállítási költsége is rendkívüli módon megemelkedett: egy átlagban 200 ezer forintos bicikli esetében a korábbi 3000 forint helyett immáron 13 000 forintot kell fizetni konténeres szállítás esetén.

Ha egy gyermekes család kerékpártúrát tervez, hogyan érdemes felkészülnie a szülőknek?

Sokan érkeznek úgy az üzletbe: a hétvégén túrázni megy a család, itt van 4 bicikli, nézzük át, javítsuk, amire szükség van. Majd, mikor mondom, hogy két hét múlva lesznek kész, akkor meg vannak rökönyödve, hogy milyen sokat kell várni. Családi kerékpártúra esetén valóban fontos, hogy legyenek műszakilag rendben a biciklik, de nagyon lényeges, hogy gondoljunk erre időben, és ne utolsó pillanatban vigyük el a szervízbe őket, mert nem fogják tudni sehol átnézni 1-2 nap alatt.

Ha már ott vagyunk a szaküzletben, milyen kiegészítőket szükséges beszereznünk? Mi legyen nálunk mindenképp a túra alatt?

– Az egyik evidens dolog, hogy legyünk felkészülve egy esetleges defektre. Tehát legyen nálunk pumpa és kerékbelső, arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy többféle szelep és többféle kerékbelső létezik. Nézzük meg a kerekeket és az összes biciklihez vigyünk megfelelő méretű és szelepű kerékbelsőt. Fontos lehet még egy kerékleszedő szerszám is. Kaphatók komplett multiszerszámos készletek, amiben minden szükséges eszköz megtalálható, például láncbontó, ha elszakad a lánc.

Kezdő bringásként mit tegyünk akkor, ha ugyan minden eszközünk megvan, de még életünkben nem cseréltünk gumit vagy láncot egy kerékpáron?

– Az a remek hírem van, hogy nagyon segítőkész a biciklis társadalom, és ha defektet kapunk valahol, előbb-utóbb megáll valaki és megkérdezi, hogy segíthet-e. És nem csak a nőknek állnak meg, ebben nyugodtan bízhatunk (nevet). A szerszámos táska viszont ilyen esetben is fontos, hiszen hiába áll meg valaki, ha nincs nálunk semmilyen eszköz. És a biciklit tolva, különösen kisgyerekekkel, a közelinek tűnő benzinkút sem biztos, hogy olyan közel lesz…

"A kerékpáros sisak a legfontosabb kiegészítő."

Mi a helyzet a ruhával, sisakkal és hasonló kényelmi és biztonsági kiegészítőkkel?

A kerékpáros sisak a legfontosabb kiegészítő. Ezt a szülők gyakran csak a gyerekeknek szerzik be, mondván, ők jól tudnak bringázni, pedig komoly sérülések kerülhetőek el vele a felnőttek esetében is. Vegyük komolyan, és tegyük fel mi is azt a sisakot! Nem kell drágát venni, de érdemes sisakgyártó cégektől vásárolni, hogy valóban jó minőségű legyen. Bringatúra esetén érdemes arra is gondolni, hogy vagy kényelmes nyergünk legyen, vagy szerezzünk be egy zselés kerékpáros nadrágot. Azt gondolom, hosszabb távon egy jó nyereg jobb befektetés, mint a nadrág, de ez teljesen egyéni döntés. Nem kell az egész családnak rátapadós bringás mezben feszítenie, vannak már utcai bermuda nadrágok is. A lényeg, hogy kényelmes legyen. Felsőben is van, aki a speciális, műszálas kerékpáros pólókat szereti, van, aki pedig inkább a pamutot. Fontos az is, hogy lehetőleg ne hátizsákkal induljunk túrázni, mert nagyon kényelmetlen lesz. Vásároljunk inkább egy kerékpáros táskát: ma már rengetegféle szuper darab kapható, vázra, kormányra vagy csomagtartóra szerelhető is. Ez sokkal komfortosabbá teszi a bringázást, érezni fogjuk a különbséget.

Mi is gyakran járunk biciklizni és a fiam gyakran panaszkodik arra, hogy izzad a tenyere és nyomja a kormány markolata. Ezzel lehet valamit kezdeni?

– Természetesen, hiszen ma már sokféle markolat létezik: szivacsos, ergonomikus, érdemes szétnézni a piacon. De a gyerekeknek hasznos beszerezni egy kerékpáros kesztyűt is. Ezek között vannak szintén zselés töltésűek, amik nemcsak kényelmesebbé teszik a bringázást, de egy esetleges esésnél is megóvnak a tenyér felhorzsolásától, ami nagyon kellemetlen tud lenni.

Milyen cipőben ideális a biciklizéshez?

– Azt gondolom, hogy speciális bekattintós cipőre nincs szükség, nyugodtan kerekezhetünk egy kényelmes sportcipőben is. Csak arra figyeljünk, hogy keményebb talpú legyen és simább felületű. Nem beszéltünk még róla, de nagyon praktikus, ha a biciklinken van sárvédő és kitámasztó is, különösen a nőknek, akik nem biztos, hogy bárhol szívesen levágják a kerékpárjukat a földre. Fontos, hogy a vázra legyen felszerelve kulacstartó, amiben vigyünk a család minden tagjának elegendő, tiszta vizet. A táskánkban pedig feltétlenül legyen magas faktorszámú fényvédő, hiszen nagyon könnyű leégni bringázás közben.

"A közös kerékpározás remek lehetőség arra, hogy a gyerekek együttműködést, koncentrációt, szabálykövetést tanuljanak."

Ha még nem igazán kerékpározott a család együtt hosszabban, hogyan tudjuk felkészíteni a gyerekeket egy nagyobb túrára?

– Érdemes Budapesten, forgalmasabb helyen gyakorolni egy kicsit, mielőtt hosszabb útra indulunk. A kicsiknek fontos megtanulni, hogyan tartsák egyenesen a kerékpárt, hiszen a bicikliúton a jobb sávban kell maradniuk. A legjobb, ha a konvoj elején megy az egyik szülő, majd a gyerekek és végül a másik szülő zárja a sort. De érdemes váltaniuk egymást a felnőtteknek, hiszen azért a hátul közlekedő szülőnek stresszesebb a biciklizés, hiszen ő látja, hogyan csalinkáznak a kicsik. Emellett azonban az is lényeges, hogy magyarázzuk el nekik, egy-egy közlekedési tábla mit jelent, miért, mikor, hogyan kell megállni, körülnézni, ne csak vakon kövessék az elöl kerekező szülőt. A közös kerékpározás remek lehetőség arra, hogy a gyerekek együttműködést, koncentrációt, szabálykövetést tanuljanak.

Vannak olyan hazai bringás útvonalak, amiknek gyerekekkel is nyugodtan nekivághatunk?

– Igen, szerencsére egyre több jól kiépített kerékpárút van. Az egyik legnépszerűbb a Budapest-Szentendre útvonal, amit nemrég újítottak fel. Megtehetjük kezdetben csak odafele az utat, ami 22 kilométer, visszafele lehet HÉV-ezni is, ha a kicsik elfáradtak. Szintén kellemes a Dunakeszi-Vác túraútvonal, de indulhatunk Sződligetről is. Nagyrészt szép árnyas fák alatt visz a meglehetősen széles, gyerekkel is kényelmes bringaút. Ehhez hasonlóan nagyon ideális családoknak a Bicske-Csabdi-Tarján bringaút, ahol a táj is gyönyörű. Budapesten belül egy rövidebb túra lehet a Rákos-patak mentén kiépült kerékpárúton kerekezni egészen a Naplás-tóig. Habár nyáron meglehetősen zsúfolt, a Velencei-tó körül is élvezetes a bringázás, vagy ha bevállalósabbak vagyunk, akkor a Balaton körül egy rövidebb szakaszon (például Zamárdi-Tihany-Füred). Ez utóbbit azonban kezdő családoknak nem ajánlom, hiszen tényleg sokan vannak az úton, hiába szépen kiépített. Bárhova is megyünk, alaposan készüljünk fel az útra, figyeljünk egymásra, és ami a legfontosabb, élvezzük a biciklizést!