Az első önálló kereset varázsa

Kabátnik Péter 18 éves középiskolás. A tavalyi évet kihagyta, de 16 évesen már vállalt nyári diákmunkát, nem elsősorban a fesztiválozás finanszírozására.

– Szerintem sok diáknak a legfőbb motivációja az, hogy anyagilag kicsit függetlenedni tudjon, legyen saját pénze. Egy bizonyos kor után kínossá válik állandóan a szülőkre hagyatkozni. A nyári diákmunka viszont megadja az én korosztályomnak is a lehetőséget, hogy kicsit önállóbbá váljon.

Péter a csalad.hu-nak hozzátette, hogy ő elsősorban a fizikai munkát preferálja.

– Van, akinek jobban bejönnek a szellemi jellegű munkakörök, de én sportoló vagyok, szeretek aktív lenni. Eddigi tapasztalataim szerint ráadásul sokkal jobb a hangulat a fizikai munkakörben együtt dolgozó emberek között.

Elmesélte, hogy 16 évesen az első diákmunkáját egy nemzetközi cég raktárában töltötte.

– A július hónapot végigdolgoztam, napi 8 órában. Kemény volt a munka, meleg is volt a raktárban, de mégis nagyon élveztem. Jó volt a társaság, amely vegyesen teljes munkaidejű alkalmazottakból és diákokból állt össze. Nem volt egyetlen unalmas munkanapom sem. Büszke voltam magamra, hogy valami hasznosat csinálok, és hogy keményen dolgozom. Az a nap, amikor az első fizetésem megérkezett a bankszámlámra, nagy örömmel töltött el, hiszen ez az én munkám gyümölcse volt.

Még mindenki találhat a nyárra lehetőséget

Az idei rendkívüli év és az újranyitás a diákmunka szektorra is hatást gyakorolt, a Fürge Diák iskolaszövetkezet igazgatósági tagját kérdeztük a megváltozott lehetőségekről.

– Az idén újra elérhető az államilag finanszírozott diákmunka program, de ezzel párhuzamosan változatlan formában működik a mintegy 30 éve, piaci alapon szerveződő, évente 120-130 ezer diákot elérő iskolaszövetkezeti rendszer is. A cégek már jól ismerik a hagyományos lehetőségeket, a munkaszervezésük rugalmasítása érdekében előszeretettel veszik igénybe az iskolaszövetkezeteket – mondta el a csalad.hu-nak dr. Simon Balázs.

Az iskolaszövetkezetek a 90-es évektől kezdtek gombamódra szaporodni, jelenleg 100 körül mozog a bejegyzett szervezetek száma.

– A Covid-helyzet enyhülésére, a nyitásra nagyon gyorsan reagált a piac, rugalmasan indult meg az igény a foglalkoztatásra, a diákok is jelezték, hogy dolgozni szeretnének, és a cégeknél is szükség lett a segítségre – hangsúlyozta a Fürge Diák iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. Hozzátette: tavaly az egész szektor beszakadt a korábbi teljesítmény 30 százalékára, az elmúlt nyáron például nagyjából fele annyi munkát tudtak kínálni, mint korábban.

Nyári diákmunka program – Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára korábban az M1 televíziós csatornán a kormányzati diákmunka programról kifejtette, hogy a jelentkezéshez minimális adminisztráció szükséges. A munka.hu oldalon a 16 és 25 év közötti diákok, hallgatók pályázhatnak, a 18 év alattiak esetében szülői hozzájárulás is szükséges. Bodó Sándor ismertette, hogy alapvetően két lehetőség – az önkormányzati és a versenyszféra – között választhatnak a pályázók. Az önkormányzati területhez tartozhatnak az egyházi és jogi személyiségű foglalkoztatók, a versenyszférában pedig a turizmus, a vendéglátás és az agrárterület várja a diákokat nyári munkára. 2021-ben a szaktárca 3 milliárd forint keretösszeget biztosít a nyári diákmunka programra, amely mintegy 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá.

Dr. Simon Balázs az idei évről elmondta még, hogy eleinte a szülők nem szívesen engedték a diákokat dolgozni, de májusban beállt egy fordulat, megindult a roham. Ugyanakkor, aki még akar jelentkezni munkáért és nem túl válogatós, még találhat testhezálló feladatot a kínálatban.

– Természetesen a fürdők, a strandok a legnépszerűbbek, a medenceőri, csúszdafelügyelői állások nagyon hamar elkelnek – hívta fel a figyelmet a szakértő. – A Balatonnál nagyon sok helyen diákok dolgoznak a lángososnál, a fagyisnál, a kisboltban saját szervezésben, de az iskolaszövetkezetek inkább a nagy áruházláncokkal, gyártócégekkel, gyorsétteremláncokkal, szállodaláncokkal állnak kapcsolatban.

Meglesz a fesztiválra való?

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja a kereseti lehetőségekről elmondta, hogy az átlagos diákmunka-bér 1000-1400 forint körül mozog.

– A fizetések tekintetében most már kisebbek a különbségek kelet és nyugat, főváros és vidék között, mint régebben. A havi bér természetesen attól függ, hogy a diák mennyi ideig, hány órát, napot vállal. De egy fesztiválbelépőre, sátorhelyre, szórakozásra bőven összejön a fedezet.


Milyen feltételekkel lehet dolgozni?

Diákmunkára ugyanúgy írásban kell szerződni, mint bármely más munkavégzés esetén, és nem lehet a minimálbérnél kevesebbet fizetni, amely jelenleg bruttó 963 forint óránként. A diákoknak ugyanakkor csak személyi jövedelemadót kell fizetniük a munkabérük után. A diákmunkával szerzett jövedelem adója 15 százalék, amit a munkaadó előlegként von le a tanuló bruttó jövedelméből. A foglalkoztató minderről igazolást állít ki, amire a diáknak jövőre, az SZJA-bevallási tervezetének ellenőrzéséhez szüksége lesz. A munkavállaláshoz rendelkezni kell adóazonosító jellel. A munkaszerződésben nevesíteni kell az időtartamot, a fizetést, a munkakört, túlmunka nem állapítható meg, a munkaközi szüneteknek hosszabbaknak kell lenniük, és a diákok nem végezhetnek nehéz munkát.

(fotó: privát)